woensdag 9 december 2009

Wakker met een wijsje

Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd
loop de hele dag te zingen en te fluiten.
Elke morgen wakker met een wijsje in mijn hoofd,
als ik binnenkom dan rinkelen de ruiten.
Het is gewoon een wonder, het is gewoon geluk:
wakker met een wijsje
en mijn dag kan niet meer stuk!

Dit was het couplet van een liedje van Kinderen voor Kinderen uit mijn tijd. Toen de liedjes nog gingen over kerstezels, faalangst en wijsjes in je hoofd. Waarschijnlijk vond ik dit liedje zo vreselijk dat ik hem ergens in mijn hersenlades heb opgeslagen. Waaarom ik het zo vreselijk vond: wie vind het nou leuk om met een liedje in het hoofd wakker te worden? De meeste liedjes waar je mee wakker wordt zijn van die irritante liedjes, het meest vreselijke liedje dat je de vorige dag op de radio hebt gehoord en daarom hebt uigezet!

Tja en lieve mensen, daar zit hem nou juist de kneep. Wakker worden met een wijsje is volgens onderzoekers vaak helemaal je eigen schuld.....ai...waarom vraag je me. Nou daar komt de wetenschappelijke verklaring:

Liedjes die in je hoofd bblijven hangen zijn doorgaans de liedjes die je maar voor een stukje hebt geluisterd of gezongen. De melodie blijft hangen in je hersenen en je hersenen proberen constant het liedje af te maken, te zoeken naar het juiste vakje in het gebied dat door de hersenen gebruikt wordt om liedjes op te slaan. Constant komt het liedje boven als een ritueel dat onderbroken is en afgemaakt moet worden.

Maar lieve mensen, als jullie ook zo´n probleem hebben als dat kind uit het liedje van kinderen voor kinderen, de wetenschappers hebben een oplossing bedacht als je het liedje uit je gedachten wil hebben: zing het zo hard als je kunt helemaal uit en dan is het verdwenen als een puzzel die je hebt afgemaakt en in een doos stopt.

Tja, dan heb ik het wat dit betreft leuk op mijn werk, hoe vaak ik Frans Bauer of K-3 niet voorbij hoor komen voor de helft!!! En dan zit ik de hele dag met het liedje, te proberen het af te maken, maar aangezien ik nooit naar Bauer of K-3 luister lukt dat me nooit, ik heb namelijk nog nooit een liedje van hen afgeluisterd! Natuurlijk komt het ook geregeld voor dat ik naar 100% NL luister, daar hebben we leuke muziek, maar helaas ook vreselijke muziek! En die zet ik dan uit, dus denk maar niet dat ik een leuk liedje onthou, welnee, ik onthoud van die liedjes over een ´tuintje in je hart´.

Dus als je mij eens hoort rondlopen met iedere keer hetzelfde melodietje, help me dan even en zing het helemaal voor me af!

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

nu in goede spelling:
haha zo herkenbaar!